Booking for 2025 er i gang. Dere burde booke deres bryllupsfotografering minst ett år i forveien.

Se pakker & priser →

I denne guiden vil jeg gi dere tips og råd for hvordan dere under planleggingen av bryllupet deres kan legge til rette for at vi sammen skal skape de beste bildene fra bryllupsdagen deres. I tillegg vil jeg fortelle litt om hvordan min rolle som deres bryllupsfotograf ser ut - fra booking av fotografering til bildene blir levert. La oss starte med min workflow →

introduksjon

Booking av deres bryllupsdato

Det hele starter så klart når dere tar kontakt med meg for å høre om jeg er ledig på deres dato. Forhåpentligvis er jeg det! Da snakker vi litt på mail eller videosamtale, og hvis dere ønsker å gå videre med booking sender jeg dere kontrakten min. Så fort jeg mottar signert kontrakt sender jeg dere faktura på bookinggebyret, og når jeg mottar betalingen er datoen deres reservert.

Forlovelsesfotografering

Når bookingen er gjennomført er det i de fleste tilfeller en stund til selve bryllupet, men det kan jo være hyggelig å møtes for å ta forlovelsesbilder? Dette kan like gjerne kalles "prøvefotografering" for det er en super anledning for dere til å prøve dere foran kameraet. Dere får se hvordan jeg jobber med parene mine, blir forhåpentligvis litt mindre nervøse for å prestere foran kameraet på bryllupsdagen, og dere får fine kjærestebilder dere kan bruke i invitasjoner og andre trykksaker til bryllupet!

Planleggingsmøte

Jeg foretrekker å ha planleggingsmøtet ganske kort tid før bryllupet. Dette er fordi kjøreplanen ofte ikke er spikret før et par uker før bryllupsdagen, og for å ha størst utbytte av møtet er det fint å ha så mange detaljer på plass som mulig. Jeg ber om å få tilsendt kjøreplanen i forkant, og så går vi gjennom denne sammen. Dere kan gi meg utfyllende detaljer, og jeg kan komme med tips og eventuelle forslag til justeringer og endringer basert på mine tidligere erfaringer.

Jeg forbereder utstyret

Nå nærmer det seg! Som bryllupsfotograf har jeg faktisk ofte mareritt om at jeg ikke har ladet batteriene eller har glemt minnekortene. Så å forberede utstyret og å pakke sekken er et viktig ritual de siste dagene før bryllupet. Den dobbeltsjekkes før jeg går ut døren, og når jeg har kjørt noen kilometer begynner jeg å tvile på om jeg virkelig har fått med meg alt. Så, dette er et viktig punkt.

Bryllupsdagen

Bryllupsdagen er her! Jeg følger dere gjennom dagen de timene dere har booket meg for. Timene flyr forbi og jeg er på beina stort sett hele tiden bortsett fra når jeg kjører bil eller under middagen når dere og gjestene spiser. Da spiser jeg også, for på dette tidspunktet trenger jeg virkelig energi, Jeg fotograferer heller ikke når folk har mat i munnen. Det er ikke noe hyggelig for noen. Når det er på tide for meg å dra sniker jeg meg forsiktig ut for å ikke tiltrekke meg for mye oppmerksomhet.

Backup, backup, backup

Uansett hvor sent jeg kommer hjem fra et bryllup så må jeg overføre bildene fra minnekort og over på mine eksterne harddisker så jeg ikke risikerer at noe skjer med bildene i løpet av natta. Det er lite sannsynlig at minnekort som ligger urørt på kjøkkenbordet over natta plutselig selvdestruerer, men jeg har lært at det er aldri lurt å stole 100% på teknologi.

Wedding hangover

På søndag tillater jeg meg selv å sove lenge. Man skulle ikke tro hvor sliten det går an å bli av å fotografere, men man føler seg skikkelig mørbanket! "Wedding hangover" har ingenting med alkohol å gjøre (Pepsi Max er mitt drug of choice), men jeg har blitt fortalt at det kan føles litt som fyllesyke gjør. Haha.

Snikitt til brudeparet

Jeg vet at dere er veldig spente på å se noen bilder allerede dagen etter, så det første jeg gjør når jeg har stått opp er å begynne å bla gjennom de mange bildene fra dagen før og plukker ut noen høydepunkter som jeg redigerer raskt slik at jeg kan sende dere en sniktitt. 

Etterarbeidet

Bildene som blir tatt på bryllupsdagen er kun noe som kalles råfiler, og de må behandles før de leveres til kunden. Jeg justerer lys og farger slik at alle bildene skal ha samme look og en rød tråd. Siden jeg ønsker at bryllupsbildene jeg leverer skal oppleves så naturlige som mulig retusjerer jeg ikke på personers utseende - med mindre dere har vært så uheldige å få en kjempekvise eller et myggstikk i panna rett før bryllupet.

Levering av bildene

Når alle bildene er ferdige laster jeg dem opp i et online galleri som jeg sender til dere på mail. Dette er alltid med skrekkblandet fryd, fordi jeg vet at dere gleder dere stort til å motta bildene, men jeg er også veldig spent på å høre hva dere synes da jeg har lagt så mye tid og følelser i å skape disse bildene for dere. Det har hendt at det har tatt ukesvis før brudepar har kommet med tilbakemelding på de mottatte bildene, og innen den tid har jeg konkludert med at de hater bildene. Haha. Så en tilbakemelding er alltid veldig hyggelig!

Anmeldelse

Når det har gått litt tid slik at dere har rukket å fordøye alle bildene sender jeg en mail for å høre om dere vil legge igjen en anmeldelse av deres opplevelse fra booking til bildene ble levert. Det er utrolig verdifullt for små bedrifter som min med kundeanmeldelser, slik at potensielt nye kunder kan føle seg trygge i valget av sin fotograf.

Håndlaget bryllupsalbum

Ofte blar man hyppig gjennom bildene de første ukene etter å ha mottatt dem, men etterhvert så blir de bare liggende på en harddisk å støve ned. Jeg anbefaler på det sterkeste å investere i et ordentlig kvalitetsalbum som bevarer bildene deres for alltid. Et slikt album kan ligge fremme på stuebordet eller stå i bokhylla. Jeg lager gjerne et album for dere.

min workflow

Derfor burde dere ta forlovelsesbilder

la oss starte med..

2. Vi blir kjent før bryllupsdagen

1. Dere får prøve dere foran kamera

3. Fine bilder som kan brukes til invitasjon og trykksaker

Når vi møtes for å ta forlovelsesbildene deres tilbringer vi en time eller to sammen og blir kjent med hverandre. Vi snakker om dere, bryllupet deres og hva dere kan forvente av meg på bryllupsdagen. Det å føle at dere kjenner meg litt og at det ikke møter opp en totalt ukjent person på bryllupsdagen kan være betryggende.

Jeg starter med denne fordi det er den viktigste grunnen. Mange kommende brudepar uttrykker at de gruer seg til bryllupsfotograferingen fordi de er ukomfortable foran kameraet. Det er fullt forståelig! De færreste av oss går til profesjonell fotograf i voksen alder og man aner ikke hva man kan vente seg, og i hvilken grad det er forventet at en selv må prestere foran kameraet. La meg berolige dere med at dere får hjelp og veiledning hele veien! Jeg har flere triks og oppgaver som vil få dere til å se naturlige og avslappede ut på bildene, og det er ikke akkurat avanserte greier. "Gå den veien mens dere holder hender", "hvisk noe i øret hennes", "gyng frem og tilbake". Jeg lover dere at dere vil dra fra forlovelsesfotograferingen med en god følelse.

Det er hyggelig å ha noen bilder av dere som bare kjærester også. Disse bildene kan for eksempel brukes på invitasjonen, andre trykksaker og en eventuell nettside for bryllupet hvis dere skal ha det.

Ønsker du bilder av deg og venninnene dine fra forberedelsene? Da er det flere ting du kan gjøre for å sørge for at vi får de fineste bildene. Det er viktig å tenke på at "Pinterest-bilder" ikke blir til ved en tilfeldighet - de er nøye planlagt.

Har dere en stor og lys stue? Eller kanskje dere kjenner noen som har et lekkert hus dere kan låne i noen timer? Uansett så er rommet du velger viktig. Det bør være mye naturlig lys fra vinduer og god plass til alle som skal være der. En suite eller stort hotellrom kan også være et godt alternativ.

Rydd unna alt som ikke må være der av rot, oppvask, ledninger og andre ting som ikke tilfører noe positivt til bildene.

Mange frisørsalonger har utdatert interiør og uheldige lysforhold, så vær kresen ved valg av salong hvis du skal ha forberedelsene der og bildene er viktige for deg.

forberedelsene

location, location..

Er "first look"
noe for dere?

Øyeblikket når brudgommen får se bruden for første gang i brudekjolen er definitivt et av høydepunktene på bryllupsdagen. Har dere vurdert å gjøre dette alene - uten alle tilskuerne? First look går ut på at brudeparet møtes før vielsen for å se hverandre for første gang i en mer intim atmosfære. Skikkelig romantisk - og det blir fantastiske bilder! 

Portrettene kan tas før vielsen slik at gjestene slipper å vente på dere så lenge.

fordeler med first look:

magisk øyeblikk

Et intimt øyeblikk for bare dere to. Jeg kan love dere at det blir ikke veldig mange av dem i løpet av dagen!

Man kan velge hvor mye tid man ønsker å sette av til portrettene siden man ikke er bundet av tiden mellom vielse og middag.

Hvis dere ikke ønsker å ha first look med hverandre så kan man gjøre det med noen andre man er glad i, som for eksempel foreldre, besteforeldre eller søsken.

har dere vurdert mobilfri vielse?

Hadde det ikke vært hyggeligere å se de smilende ansiktene til gjestene deres på bildene fra vielsen fremfor å se mange utstrakte armer med mobiltelefoner? Vi lever i en tid hvor alt vi gjør skal dokumenteres, men under deres vielse kan dere be om at gjestene skal dele det spesielle øyeblikket med dere uten fokus på skjermene.

Det viktigste for fine bilder fra dagen deres er at vi har godt lys å jobbe med! Dette kan dere planlegge for ved å for eksempel booke et hotellrom med store vinduer til brudens forberedelser,  pass på at dere sitter i nærheten av et vindu under middagen og legg inn en pause for bilder i solnedgangen for noen ekstra fine portretter.

Tenk på lysforholdene
gjennom hele dagen

Det viktigste for fine bilder fra dagen deres er at vi har godt lys å jobbe med! Dette kan dere planlegge for ved å for eksempel booke et hotellrom med store vinduer til brudens forberedelser,  pass på at dere sitter i nærheten av et vindu under middagen og legg inn en pause for bilder i solnedgangen for noen ekstra fine portretter.

Tenk på lysforholdene
gjennom hele dagen

tips for bedre bilder..

Ikke send alle ned
midtgangen samtidig

Skal dere ha brudebarn eller forlovere som skal gå ned midtgangen før bruden? La alle som skal gå få komme hele veien ned midtgangen før bruden og hennes følge begynner å gå! Midtgangen er smal, og dersom det er noen foran bruden vil bildene blir veldig "rotete" og jeg vil ikke få det fine bildet av bruden og hennes følge i full figur på vei ned til brudgommen.

Ikke send alle ned midtgangen samtidig

tips for bedre bilder..

Det er fort gjort at skuldrene blir litt høye der man står og venter på å gå ned midtgangen. Det kan ofte resultere i at brudebuketten blir holdt for høyt. Prøv derfor å være bevisst på å hvile hånden som holder buketten på hoften slik at man ser bryststykket på brudekjolen når du kommer gående.

Hold brudebuketten i hoftehøyde

tips for bedre bilder..

Noen ganger hender det at brudeparet er plassert på stolene som er nærmest alteret under kirkevielser. Dette betyr at forloverne sitter på stolene som er nærmest gjestene, som igjen betyr at det blir vanskelig å få bilder av hovedpersonene. Det er også ofte ganske utfordrende lysforhold oppe ved alteret, så for å få de beste bildene bør brudeparet sitte så langt fra alteret som mulig.

Pass på at dere ikke sitter bak forloverne under vielsen

Noen ganger hender det at brudeparet er plassert på stolene som er nærmest alteret under kirkevielser. Dette betyr at forloverne sitter på stolene som er nærmest gjestene, som igjen betyr at det blir vanskelig å få bilder av hovedpersonene. For å få de beste bildene bør brudeparet sitte så langt fra alteret som mulig.

Pass på at dere ikke sitter bak forloverne

tips for bedre bilder..

Jeg har fotografert flere bryllup der det er tydelig at brudeparet står å venter på at presten skal si "du kan nå kysse bruden", men så kommer det aldri. Det er fordi dette ikke er en del av vigselsliturgien i den norske kirke. Ønsker dere å kysse etter ekteskapsinngåelsen må dere derfor be om at det skal bli sagt når dere møter presten i forkant av bryllupet.

Visste dere at dere må be
om å få kysse i kirken?

Jeg har fotografert flere bryllup der det er tydelig at brudeparet står å venter på at presten skal si "du kan nå kysse bruden", men så kommer det aldri. Det er fordi dette ikke er en del av vigselsliturgien i den norske kirke. Ønsker dere å kysse etter ekteskapsinngåelsen må dere derfor be om at det skal bli sagt når dere møter presten i forkant av bryllupet.

Visste du at dere må be om å få kysse i kirken?

tips for bedre bilder..

Mange deler ut disse små såpebobleflaskene til gjestene slik at de kan blåse såpebobler på brudeparet når de står på kirketrappen, men det mange kanskje ikke vet er at disse flaskene produserer veldig små - og få - såpebobler. For ønsket effekt anbefaler jeg at man bruker en såpeboblemaskin i tillegg, eller eventuelt heller går for roseblader eller konfetti.

Ønsker dere såpeboblebilder
etter vielsen?

Mange deler ut små såpebobleflasker til gjestene slik at de kan blåse såpebobler på brudeparet når de står på kirketrappen, men det mange kanskje ikke vet er at disse flaskene produserer veldig små - og få - såpebobler. For ønsket effekt anbefaler jeg at man bruker en såpeboblemaskin i tillegg, eller eventuelt heller går for roseblader eller konfetti.

Såpeboblebilder
etter vielsen?

tips for bedre bilder..

Har dere vurdert å servere bryllupskaken som et mellommåltid etter vielsen? Da er de fleste litt småsultne, dere kan kutte den utendørs i godt lys, og man slipper å ha det som et punkt på programmet på slutten av kvelden når det ofte har oppstått forsinkelser i tidsskjemaet. Kutt kaken etter vielsen og la gjestene kose seg med den mens vi drar for å ta portrettbildene.

Bryllupskaken smaker bedre etter vielsen enn middagen

Har dere vurdert å servere bryllupskaken som et mellommåltid etter vielsen? Da er de fleste litt småsultne, dere kan kutte den utendørs i godt lys, og man slipper å ha det som et punkt på programmet på slutten av kvelden når det ofte har oppstått forsinkelser i tidsskjemaet. Kutt kaken etter vielsen og la gjestene kose seg med den mens vi drar for å ta portrettbildene.

Bryllupskaken smaker bedre etter vielsen

tips for bedre bilder..

Noe som ofte går igjen er at det er planlagt at brudebuketten skal stå i en vase på bordet foran brudeparet. Dersom man har en medium eller stor bukett vil dette ofte resultere i at ansiktene til brudeparet ikke synes på bildene fordi de blokkeres av buketten. Dette er spesielt aktuelt dersom dere sitter ved langbord og jeg kun kan ta bilde av dere forfra.

Pass på så pynten på
bordene ikke blir for høy

Noe som ofte går igjen er at det er planlagt at brudebuketten skal stå i en vase på bordet foran brudeparet. Dersom man har en medium eller stor bukett vil dette ofte resultere i at ansiktene til brudeparet ikke synes på bildene fordi de blokkeres av buketten. Dette er spesielt aktuelt dersom dere sitter ved langbord og jeg kun kan ta bilde av dere forfra.

Pass på så bordpynten ikke blir for høy

tips for bedre bilder..

tips for bedre bilder..

kjøreplanen

SLIK SETTER DERE OPP DEN ULTIMATE

Hvor skal man begynne? Godt spørsmål! Når man ikke har planlagt bryllup før er det vanskelig å vite hvor mye tid man bør beregne til hvert punkt på programmet, hva som bør skje når, og om det er noen ting som burde få mer tid enn man kanskje hadde tenkt.

Her har jeg satt opp to forslag til kjøreplaner som dekker alle punktene man normalt ser i løpet av en bryllupsdag i Norge. En av planene er en tradisjonell løsning, mens den andre er en alternativ løsning som åpner for bedre flyt gjennom dagen ved å stokke om på noen av punktene fra den tradisjonelle planen som ofte fører til stress og unødvendig ventetid.

Forslagene mine er basert på en heldagsfotografering med 10 timer fotodekning, men tiden satt av til hvert punkt og rekkefølgen vil være den samme uavhengig av hvor mange timer fotografering dere velger.

Hvor skal man begynne? Godt spørsmål! Når man ikke har planlagt bryllup før er det vanskelig å vite hvor mye tid man bør beregne til hvert punkt på programmet, hva som bør skje når, og om det er noen ting som burde få mer tid enn man kanskje hadde tenkt.

Her har jeg satt opp to forslag til kjøreplaner som dekker alle punktene man normalt ser i løpet av en bryllupsdag i Norge. En av planene er en tradisjonell løsning, mens den andre er en alternativ løsning som åpner for bedre flyt gjennom dagen ved å stokke om på noen av punktene fra den tradisjonelle planen som ofte fører til stress og unødvendig ventetid.

tradisjonell
kjøreplan

11.30 - brudens forberedelser
13.00 - vielse
13.45 - gratulasjoner på kirketrappen
14.00 - portrettfotografering
16.00 - mottagelse og mingling
16.30 - Familiebilder
16.45 - selskapet går til bords
17.00 - Middag og taler
21.00 - Pause
21.30 - bryllupskake
21.40 - første dans
21.45 - fest, kaker og kaffe

Denne kjøreplanen tar utgangspunkt i en heldagsfotografering med tradisjonelt oppsett og kirkevielse. Hvis dere planlegger borgelig vielse kan dere justere tidspunktene ut i fra at vielsen tar 15-20 minutter fremfor 45 minutter. Brudens forberedelser varer lenger enn halvannen time, men den tiden jeg har satt opp er den timen jeg fotograferer på slutten, pluss tid for reise til kirken.

tilbake til guiden

alternativ
kjøreplan

12.30 - brudens forberedelser
14.00 - vielse
14.20 - gratulasjoner
14.35 - bryllupskake og mingling
15.05 - portrettfotografering
16.30 - familiebilder
16.45 - selskapet går til bords
17.00 - middag og taler
21.00 - Pause
21.30 - første dans
21.35 - fest, kaker og kaffe

Denne kjøreplanen tar utgangspunkt i en heldagsfotografering med alternativt oppsett og borgelig vielse ved selskapslokalet. Hvis dere planlegger kirkevielse kan dere justere tidspunktene ut i fra at vielsen tar 45 minutter fremfor 20 minutter. Brudens forberedelser varer lenger enn halvannen time, men den tiden jeg har satt opp er den timen jeg fotograferer på slutten, pluss tid for reise til kirken.

tilbake til guiden

småbord eller langbord?

Det er så mye enklere å fange de fine øyeblikksbildene av dere og gjestene under middagen når dere sitter ved småbord. Jeg kan bevege meg mellom bordene og få mange fine vinkler. Men dersom dere går for langbord i hestesko eller e-form vil jeg ofte måtte holde meg kun langs veggene og kommer ikke tett nok på øyeblikkene.

Bryllupsmiddagen

sett av nok tid..

Hvis tidsskjemaet sprekker så er det under middagen. Det er vanskelig å vite eksakt hvor lang tid en bryllupsmiddag vil ta fordi det er flere faktorer som spiller inn. Kjøkkenet, serveringspersonalet og talerne har alle et skjema de skal holde, og det er fort gjort at noe sklir ut. Derfor er det bedre å beregne en time for mye enn en time for lite!

middagen

toastmaster

et viktig valg..

Noe av det mest avgjørende for at kjøreplanen ikke sprekker er at dere velger riktig toastmaster. Personen bør være morsom og karismatisk, men må også tørre å være streng! Hver taler bør få tildelt et visst antall minutter de må tilpasse talen etter. Uten en streng plan sklir ting fort ut og det blir kaos på kjøkkenet hvor de må prøve å holde maten varm mens noen taler, og den totale tidslinjen blir forskjøvet og kan resultere i at tiden til dans og fest blir kraftig forkortet.

10 minutter til brudeparet
5-7 minutter til foreldre/forlovere
3-5 minutter til øvrige talere

Golden hour
fotografering

Det definitivt fineste lyset vi kan fotografere i er timen før solnedgang - golden hour. Da er lyset mykt, gyllent og magisk. Vi trenger ikke mer enn et kvarter til fotograferingen, så hvis vi planlegger en pause mellom to retter under middagen så sniker vi oss ut og tar noen fine portretter.

Mange par ønsker at det blir tatt noen gruppebilder i løpet av bryllupsdagen. Det varierer veldig hvor mange variasjoner man ønsker, men uansett om man kun ønsker bilder med nærmeste familie eller et titalls konstellasjoner med flest mulig gjester så er det viktig at vi har en plan! Uten en plan kan denne fotograferingen ende opp med å ta utrolig lang tid, og det kan rote til hele kjøreplanen.

Mitt tips er: diskuter hvilke grupper dere ønsker bilder med i forkant av bryllupsdagen, sett opp en liste og deleger ansvaret for å samle riktige folk til hvert bilde til en person som kjenner de fleste involverte. Da kan denne personen assistere meg slik at jeg kan fotografere en gruppe mens han/hun samler neste gruppe. På denne måten behøver ikke gruppebildene ta mer enn 10-15 minutter.

Det bør også informeres om i god tid at det skal tas gruppebilder på et gitt tidspunkt så ikke en viktig person er forsvunnet på toalettet, McDonalds (it actually happens) eller hotellrommet akkurat når dette skal skje.

gruppebilder

familie og venner..

Jeg heter Kine og er en bryllupsfotograf som holder til i Sandefjord i Vestfold.
Mitt ideelle brudepar ønsker naturlige og avslappede bryllupsbilder med fokus
på ekte smil og god stemning.

Velkommen!

Meny

meny